Scurt istoric

Istorie Noiembrie 4, 2014

Satul Verşeşti, vechi sat răzăşesc, este atestat documentar pentru prima dată în anul 1491. 

După 1618 el intră în proprietatea boierului Mihai Cantacuzino iar după 1770 este închinat Manăstirii Sf. Spridon din Iasi, pentru ca ulterior să revină Mănăstirii Precista din Roman. Dupa 1864 satul a făcut parte din comuna Căciuleşti iar din 1968 pâna azi el intră in alcătuirea comunei Girov.

În cimitirul actualei biserici se pastreaza o Sf. Masă mărtuirie a unei vechii biserici ctitorita de Iordache Cantacuzino in 1726.

Actuala biserica a satului Verşeşti a fost construită in vara anului 1911, in 99 de zile lucrătoare prin contribuţia unor donatori menţionaţi pe placa memorială precum şi din donaţii anonime  primite de la locuitorii satelor din judeţ prin ,,umblatul cu condica ’’. Un rol important l-au avut locuitorii satului Verşeşti, concretizat in zile de muncă si contribuţii financiare.

Lacăşul este construit din căramidă arsă, sub indrumarea unor meşteri din Piatra Neamţ, in formă de cruce latină, cu turlă-clopotnita deasupra pronaosului. Deasupra careului, la intersectia naosului cu transeptul, plafonul este prevazut cu o calota sferică, sprijinită pe patru stâlpi incastrati in  zidaria construcţiei şi legati cu patru arce circulare care mărginesc careul.

Interiorul prevede distinct pronaosul, naosul şi altarul, in lungime totală in interior, de 20,5 m cu lăţimea de 5,6 m cu exceptia transeptului care are 9,6 m definind astfel forma de cruce a lăcaşului. Grosimea pereţilor este de 1m.

Aspectul general pune in evidenţă armonia construcţiei situându-o printre lăcaşurile de cult ortodoxe frumoase din judeţ. Situarea  pe dealul Frumuşica, ce domină satul Verşeşti şi valea Cracăului, dă bisericii o prestanţa deosebită, fiind remarcată de la mare distanţă.

Catapeteasma ce desparte naosul de altar, este o lucrare de o deosebită frumuseţe şi valoare artistică, pictura pe lemn in manieră neogreacă având o vechime mai mare de 150 de ani.

Dintre preoţii slujitori la această biserică, amintim: pr. Vasile Grosu (1911-1914), pr. Mihai Gavrilescu (1914-1940), pr. Vasile Ghelase, pr. Plămădeală, pr. Iurcu, pr. Ioan Borca, pr. Gheorghe Mihalache (1986-1993) în timpul acesta, ea fiind reparată, repictată şi resfinţită în anul 1993, pr, Nicolae Nicău (1993-2002), pr.Vasile Ciprian Iftime (2002- 2011), cand filia Versesti redevine parohie. In timpul pr. Ciprian Iftime s-a construit casa parohială, care a fost sfinţită in 2009, si s-a inceput construirea unei case de praznuire si a capelei  mortuare, care astazi este in curs de finalizare.

Din  2011 pana in prezent parohia este pastorita de pr. Ionel Ababei, care alături de familie locuieste in parohie.  

În parohie sunt 120 de case, aproape jumatate locuite de o singura persoană. Satul este imbatranit, media de varsta ridicandu-se peste 75 de ani.

Din 2011 pana in prezent s-au mai facut anumite modificări, reparatii si constructii atat la casa parohială cât si la casa de praznuire.